Urologija

Što je urologija?

Urologija je grana medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem bolesti urogenitalnih organa kod žena i muškaraca (bubrezi, mokraćovodi, mokraćni mjehur, mokraćna cijev, prostata i vanjsko spolovilo kod muškaraca).

Urološki pregledi provode se putem anamneze, kliničkog pregleda, ultrazvučnog pregleda, laboratorijske analize krvi i mokraće, te korištenjem i drugih pretraga i uređaja kojima se postavlja dijagnoza.

Andrologija je subspecijalnost urologije koja obrađuje stanja i oboljenja specifična za muškarce, te uključuje smetnje vezane uz kvalitetu mokrenja (upale, učestali nagon na mokrenje, hitni nagon na mokrenje, noćno mokrenje, slabiji mlaz mokraće, nekontrolirani bijeg mokraće/inkontinencija), tegobe s potencijom (erekcijska disfunkcija), prijevremenu (preuranjenu) ejakulaciju, mušku neplodnost i andropauzu (tzv. “muško starenje”), prirođene ili stečene zakrivljenosti penisa, kao i druge urološke tegobe specifične za muški spol.

Urološka onkologija je subspecijalnost urologije u okviru koje se vrši dijagnostika, liječenje i praćenje zloćudnih bolesti urogenitalnih organa u oba spola. Urološki onkolog dio je multidisciplinarnog tima.

Histria Medic Urologija
Histria Medic Urologija

Najčešći urološki pregledi: preventivni pregledi, tegobe s mokrenjem, bijeg mokraće (inkontinencija) i upale kod žena i muškaraca, erekcijska disfunkcija, prerana ejakulacija, obrada muške neplodnosti, dijagnostika i praćenje liječenja zloćudnih bolesti urotrakta.

Scroll to Top