Sistematski pregledi

Briga o zdravlju i redovite kontrole od iznimne su važnosti kod prevencije nastanka i razvitka mnogobrojnih bolesti. Rano otkrivanje bolesti ima bitnu ulogu u samom liječenju te povećava šanse za pozitivnim ishodom liječenja.

Sistematski pregledi služe za praćenje zdravstvenog stanja i sprječavanje širenja bolesti. Iako se osjećate zdravima, važnost sistematskog pregleda je neupitna zato što se u počecima bolesti ponekad ne osjećaju nikakvi simptomi.

U zdravstenom Centru Histria Medic provodimo individualne sistematske preglede, kao i sistematske preglede preko osiguravajućih kuća i grupne sistematske preglede za radne ustanove.

Histria Medic Sistematski pregledi
Histria Medic Sistematski pregledi

Do sada su kod nas sistematske preglede obavljali djelatnici mnogih ustanova iz cijele Istarske županije, kao npr. djelatnici Valamar Riviere d.d., Elektroistre Pula, Usluge i Odvodnje, Općinskog suda u Pazinu, Poreču, Umagu, Bujama, Labinu, Općine Vrsar, Poreč, Novigrad, mnogih osnovnih i srednjih škola na području Poreštine, te mnogi drugi.

U današnje vrijeme značajno mjesto imaju bolesti krvožilnog sustava, maligne bolesti, potom bolesti dišnih putova, reumatske i druge bolesti. Uzrok je često ubrzan i stresan način života, nezdrava prehrana i navike te nedovoljna tjelesna aktivnost, no ponekad su bolesti i genetski nasljedne. Početak ovakvih bolesti može se otkriti upravo sistematskim pregledom.

Na sistematskom pregledu obavlja se detaljan pregled tijela najsuvremenijim UZV i color doppler aparatom, kliničkim pregledom, pomoću EKG i spirometrije, provode se lab. analize krvi i urina, a kroz razgovor s pacijentom uzimaju se anamnestičke informacije o prethodnim bolestima i povijesti bolesti u obitelji. Time se lakše otkrivaju uzroci tegoba pacijenata.

Sistematski pregledi za žene koje vršimo u Histria Medicu, osim ranije navedenog, uključuju utz abdomena, pregled i ultrazvuk dojki, utz štitnjače, kao i ginekološki pregled.

Sistematski pregledi za muškarce, osim ranije navedenog, uključuju ultrazvuk abdomena, prostate, utz štitnjače i urološki pregled, te nalaz PSA.

Histria Medic Sistematski pregledi

Sistematski se pregledi obavljaju na godišnjoj razini, ovisno o načinu samog življenja i trenutnom zdravstvenom stanju. I kada nemate zdravstvenih problema, idealno je vrijeme za rutinski sistematski pregled kako bi održali dobro zdravlje.

Za početak sistematskih pregleda ne postoji dobna granica, i trebali bi mu pristupati svi, počevši od djece i adolescenata, pa do sve do srednje i starije dobi. Nikada nije prerano za preventivnu kontrolu!

Scroll to Top